Repterv.hu az online repüléstervező

Tervezd meg VFR repüléseid útvonalát könnyedén, online a repterv.hu segítségével!

Minden a repülést gondos földi előkészítés előz meg, melynek egyik legfontosabb lépése az útvonal precíz megtervezése.

Ez nem csak az alapvető navigához nélkülözhetetlen, hanem a repülés biztonságos végrehajtása szempontjából is igen fontos. Ismernünk kell, milyen terep fölött, milyen légtereket érintve, milyen időjárási viszonyok között fogunk repülni. Megkell vizsgálnunk felszereltségünk, tudásunk, jogosításaink lehetővé teszik-e az adott terv végrehajtását, valamint számolnunk kell az útközben fellépő esetleges eltérések, vészhelyzetek kezelésére is.

A repüléstervezés tehát egy igen összetett feladat, amely megfelelő időt és szaktudást igényel. Szerencsére manapság a térkép és a számólógép mellett a modern technológia is segítségünkre lehet, hogy a tervezést folyamatát felgyorsítsuk és egyúttal biztonságosabbá is tegyük.

Ennek egyik lehetséges eszköze a repterv.hu online repülléstervező használata. Webes alapú alkalmazásunk segítségével pár kattintással és pár lényeges paraméter megadásával percek alatt elkészíthetjük és vizualizálhatjuk repülési tervünket.

Az elkészül tervet végül akár kis is nyomtathatjuk egy log formájában.

Hogy működik a repterv.hu

A repterv.hu a helyszámító eljárás (Deduced Reckoning) elvén működik. A töréspontok koordinátáit megadva azokat egy google maps térképre vetítve megjelenik az útvonal, a program pedig a megadott koordináták alapján kiszámolja a távolságot,az útirányt valamint a szél és a repülőgép adatait figyelembe véve a várható szakaszidőket és sebesség adatokat is megjeleníti.

Repülésiterv

Minden pilóta találkozik az útvonaltervezés kérdésével, először természetesen VFR repüléskor növendékként, az útvonalrepüléshez való felkészülés során. Később a már megszerzett szakszolgálati engedély birtokában tervezgeti útvonalait, továbblépve pedig eljut az első IFR útvonaltervezésig. Ez a tervezés az alapja a benyújtandó repülési tervnek. A repülési terv a légijármű-vezetőnek a repülés végrehajtására vonatkozó szándékát tartalmazza, azon szempontok szerint, amelyek a légiforgalmi szolgálatok részére a lehető legtöbb információt nyújtják. A repülési terv benyújtása igen fontos, mert a légi jármű részére légiforgalmi szolgáltatásokat csak ennek birtokában tudnak biztosítani a szolgálatok, illetve a légi jármű kényszerhelyzete, eltűnése esetén a szükséges intézkedéseket csak ekkor tudják megtenni, csak ekkor tudják kellő időben elindítani a kutató- és mentőszolgálatokat. Az ellenőrzött légtéren kívüli polgári, nappal történő VFR repülésekről repülési terv nyújtható be – tehát ez nem kötelező – annak érdekében, hogy a légi jármű részére repüléstájékoztató és riasztószolgálatot biztosítsanak. Abban megegyezhetünk, hogy a minél több repülési terv leadása mindannyiunk érdekét szolgálja, hiszen a repülésbiztonság az egyik leglényegesebb szempont. Akiről a légiforgalmi szolgálatok nem tudnak, annak nem is képesek segítséget nyújtani információkkal, pedig ez bizonyos esetekben akár életet is menthet. Éjszakai VFR (NVFR) repülések és ellenőrzött légterek átrepülése esetében a repülési terv leadása kötelező. Ez abban az esetben is így van, ha VFR nemzetközi útvonalra indulunk. IFR repülés során természetesen mindig kell repülési tervet leadni, hiszen keresztezhetünk FIR határt, ellenőrzött légtereken haladunk keresztül, és egyébként is, ebben az esetben az elkülönítést a légiforgalmi szolgálat biztosítja a légi jármű számára. Kezdetben a növendék pilóta térképekkel felvértezve, navigációs vonalzó segítségével megtervezi az útvonalat adott pontok között, kiszámolja az ehhez szükséges időt, üzemanyagot, irányszögeket mér, súlypontszámítást végez, majd az adatok segítségével kitölti az elsőre talán bonyolultnak tűnő repülési terv formanyomtatványt. Beszerzi még az útvonalra érvényes meteorológiai információkat, előrejelzéseket, NOTAM-okat. Az oktató által ellenőrzött tervet ezután faxon benyújtják, illetve ha ez nem áll rendelkezésre, akkor telefonon. A későbbiekben, amikor a pilóta már megszerezte a szakszolgálati engedélyét, egyedül végzi ezt a feladatot, egyre rutinosabban. Amíg nem álltak rendelkezésre megfelelő segédeszközök, például számítógépes programok, mindez rengeteg időt és energiát emésztett fel. A szoftverek megjelenése jelentősen lerövidítette ezt a tevékenységet, sőt a terv kitöltését is el tudta végezni, amelyet ezután egyszerűen ki lehetett nyomtatni. Ebben az esetben szükség van számítógépre, nyomtatóra és faxkészülékre is. Természetesen ebben az esetben is szükség van a meteorológiai és a NOTAM információk beszerzésére.

Repüléstervező program

Repüléstervező oldal

Repterv

Léginavigáció

online repüléstervezés

online útvonaltervezés

Útvonaltervezés

VFR útvonaltervezés

Kisgépes repülés

repüléstervezés

navigáció

VFR útvonal

VFR navigáció

Repterv.hu

Repterv.hu

Az oldal betöltése folyamatban van, kérlek várj...